Nalewka
2014-06-11

Grzybobranie

Jesień 2014. Specyjały grzybowe w Miód i Wino
Nawiązując do najlepszych tradycji polskiego domu,
Miód i Wino zaprasza na specyjały grzybowe! 


 

 

 

Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,
Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiada.

 

Pierogi z kapustą i grzybami- świąteczne. 10 sztuk/pieces        19,00                      
Dumplings with cabbage and mushrooms - for the holidays

 

Kurki po gospodarsku smażone na boczku, 250g/110g          25,00
poddawane w sosie śmietanowym 
Forest mushrooms cottage style - fried in bacon, served in creamy sauce

 

Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem

 

Borowiki z patelni  250g/140g                 35,00
Porcini mushrooms fried in butter

 

Borowiki w śmietanie 260g/140g                 38,00
Boletuses (forest mushroom) in sour cream

 

Zupa borowikowa w chlebowej czarce  380g/180g              19,00 
Forest mushroom soup in bread bowl

 

Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,

 

Rydze smażone na maśle 220g/150g                 28,00
Saffron milk caps fried in butter

 

Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory.
Adam Mickiewicz, "Pan Tadeusz":, Księga III - Umizgi

 

Realizacja: CREATIVE-IT, pozycjonownie: SeoBusiness.pl